Tradition med kvalitet sedan 1903
Allt började 1903…
…när Albin Karlsson flyttade till Urshult för kärleken och öppnade bageri på orten. Men kärleken till bröd, den hade börjat långt innan dess då Albin tidigare drivit bageri i Markaryd. Varm i kläderna utvecklade han ett företag vars fokus låg på matbröd, i synnerhet grovt bröd, och produkten Albin Karlssons Grova såg dagens ljus.
Under denna tid levererades brödet med häst och vagn till närliggande lanthandlare. Albins fru Frida var också involverad i verksamheten vid sidan av arbetet som barnmorska och öppnade en butik i anslutning till bageriet.
Generationsskifte
Albin drev bageriet fram till 1950-talet då hans son Gustav tog över. Gustav dog redan i unga år och hans fru Berta och deras gemensamma söner Nils och Sven-Albin hjälptes då åt att driva bageriet vidare.
Berta, även kallad ”Bagar-Berta”, kom att bli synonym med bageributiken och var väldigt uppskattad av Urshultsborna för sitt alltid lika trevliga bemötande. Även Nils och Sven-Albin var kända långt utanför Urshult för att vara två ”roliga prickar”.
Brödet levererades fram till mitten av 1960-talet med tåg på sträckorna Urshult-Vislanda och Urshult-Kvarnamåla, för att därifrån transporteras vidare till antingen Växjö eller Tingsryd och Ronneby. Något som var väldigt smidigt eftersom järnvägen låg precis utanför bageriet.
3:e generationen
1970 flyttade man till nybyggda, mer ändamålsenliga lokaler på Kanalvägen där bageriet ligger än idag. Berta var involverad i verksamheten fram till tidigt 1980-tal då sönerna tog över och drev bageriet vidare på egen hand.
I takt med att verksamheten växte utökades sortimentet även med frukostbullar och kaffebröd.
Under denna tid var Sirapslimpan en stor favorit hos kunderna. Denna produkt plockades dock bort från sortimentet i slutet på 1970-talet till följd av ett ökat hälsointresse i samhället.
4:e generationen
1988 avled Nils och Sven-Albins son Tobias gick då in som delägare och 1991 sålde Sven-Albin halva sin del till Mikael Pettersson-Engström.
Bageriet drivs än idag av Tobias och Mikael och under deras tid har tårtor och konditorivaror tillkommit i sortimentet. Under årens lopp har lokalerna byggts till i etapper och lokala bagerier har förvärvats. 2017 mottog ägarna utmärkelsen Årets Företagare i Bageribranschen.
Idag arbetar cirka 50 heltidsanställda hos Urshultsbagarn och bageriet har en yta på drygt 2500 kvadratmeter.
Originalrecept
Många produkter har tillkommit genom åren, men Albin Karlssons Grova består och är en av storsäljarna. Andra uppskattade produkter är Möllekulla Grova, fröbrödet och det danska rågbrödet. De bröd som funnits med sedan starten bakas än idag efter originalrecepten.