Tradition med kvalitet sedan 1903

Allt började 1903…

…när Albin Karlsson flyttade till Urshult för kärleken och öppnade bageri på orten. Men kärleken till bröd, den hade börjat långt innan dess då Albin tidigare drivit bageri i Markaryd. Varm i kläderna utveck­lade han ett företag vars fokus låg på matbröd, i synnerhet grovt bröd, och produkten Albin Karlssons Grova såg dagens ljus.  

Under denna tid leve­re­rades brödet med häst och vagn till närlig­gande lant­hand­lare. Albins fru Frida var också invol­verad i verk­sam­heten vid sidan av arbetet som barn­morska och öppnade en butik i anslut­ning till bageriet. 

Generations­skifte

Albin drev bageriet fram till 1950-talet då hans son Gustav tog över. Gustav dog redan i unga år och hans fru Berta och deras gemen­samma söner Nils och Sven-Albin hjälptes då åt att driva bageriet vidare.  

Berta, även kallad ”Bagar-Berta”, kom att bli synonym med bage­ri­bu­tiken och var väldigt uppskattad av Urshults­borna för sitt alltid lika trevliga bemötande. Även Nils och Sven-Albin var kända långt utanför Urshult för att vara två ”roliga prickar”. 

Brödet leve­re­rades fram till mitten av 1960-talet med tåg på sträc­korna Urshult-Vislanda och Urshult-Kvar­namåla, för att därifrån trans­por­teras vidare till antingen Växjö eller Tingsryd och Ronneby. Något som var väldigt smidigt eftersom järnvägen låg precis utanför bageriet. 

3:e generationen

1970 flyttade man till nybyggda, mer ända­måls­en­liga lokaler på Kanal­vägen där bageriet ligger än idag. Berta var invol­verad i verk­sam­heten fram till tidigt 1980-tal då sönerna tog över och drev bageriet vidare på egen hand. 

I takt med att verk­sam­heten växte utökades sorti­mentet även med frukost­bullar och kaffebröd.  

Under denna tid var Siraps­limpan en stor favorit hos kunderna. Denna produkt plockades dock bort från sorti­mentet i slutet på 1970-talet till följd av ett ökat hälso­in­tresse i samhället. 

4:e generationen

1988 avled Nils och Sven-Albins son Tobias gick då in som delägare och 1991 sålde Sven-Albin halva sin del till Mikael Pettersson-Engström.  

Bageriet drivs än idag av Tobias och Mikael och under deras tid har tårtor och kondi­to­ri­varor till­kommit i sorti­mentet. Under årens lopp har lokalerna byggts till i etapper och lokala bagerier har förvär­vats. 2017 mottog ägarna utmär­kelsen Årets Före­ta­gare i Bage­ri­bran­schen.  

Idag arbetar cirka 50 heltids­an­ställda hos Urshults­ba­garn och bageriet har en yta på drygt 2500 kvadrat­meter. 

Origi­nalre­cept

Många produkter har till­kommit genom åren, men Albin Karlssons Grova består och är en av stor­säl­jarna. Andra uppskat­tade produkter är Mölle­kulla Grova, fröbrödet och det danska rågbrödet. De bröd som funnits med sedan starten bakas än idag efter origi­nalre­cepten.